Expunerea băncilor străine în România - constantă

Expunerea băncilor străine în România - constantă 

Băncile străine şi-au menţinut, în linii mari, expunerea pe România în prima parte a acestui an. Expunerea totală pe ţara noastră a scăzut uşor la 82 de miliarde de euro, de la 82,7 miliarde la sfârşitul anului trecut, arată datele Băncii Reglementelor Internaţionale, consultate de Money Channel.

Criza din zona euro nu a ştirbit semnificativ interesul băncilor străine pentru România. La sfârşitul primul trimestru, sumele parcate de băncile de peste hotare în România se ridicau la 82 de miliarde de euro.

În decembrie 2011, expunerea era cu 700 de milioane de euro mai mare, însă în ultimii ani au existat fluctuaţii şi mai mari de la un trimestru la altul. De altfel, faţă de vârful atins înaintea crizei, în trimestrul patru din 2008, expunerea este în prezent cu numai 5% mai mică.

Asta în condiţiile în care unele ţări fără prezenţă directă în România, precum Elveţia, şi-au redus aproape de zero liniile pe România.

Austria rămâne cel mai mare creditor extern al economiei locale. Băncile austriece aveau o expunere de peste 28 de miliarde de euro faţă de România, adică aproape o treime din total.

Băncile greceşti şi-au menţinut şi ele expunerea aproape de nivelul de 14 miliarde de euro. Medalia de bronz revine instituţiilor financiare franceze, care au linii totale de 12,9 miliarde faţă de entităţi româneşti.

1 comment:

  1. Dacă aveți frecvent nevoie de cursurile valutare din România sau de a converti rapid o valută în alta, puteți utiliza site-ul Curs-bancar.ro

    ReplyDelete