Scăderea euro ar putea salva uniunea monetară europeană, potrivit experţilor

Scăderea euro ar putea salva uniunea monetară europeană, potrivit experţilor

Valoarea euro urmează de câteva luni o traiectorie descendentă în raport cu dolarul /se apropie de pragul de 1,20/, în contextul preocupărilor legate de perspectivele economice ale zonei euro, însă în mod paradoxal această situaţie ar putea salva uniunea monetară, consideră unii specialişti ai Commerzbank.


"Euforia de la sfârşitul summitului european /sfârşitul lunii iunie/ s-a transformat în scepticism privind soarta monedei unice şi euro se află acum sub o presiune mai puternică din partea altor monede decât în urmă cu două săptămâni", explică surse ale Commerzbank, citate de AFP.

Cursul euro a crescut pentru o scurtă perioadă de timp după anunţul liderilor europeni privind aplicarea până la sfărşitul anului a unui mecanism care să permită o recapitalizare directă a băncilor, în anumite condiţii, prin intermediul Fondului de ajutorare pentru stabilitate financiară /FESF/ şi al Mecanismului European de Stabilitate /MES/.

În faţa unor preocupări sporite privind sănătatea sectorului bancar în Spania, a economiei acestei ţări, dar şi a Italiei, moneda unică europeană s-a depreciat cu 4 puncte în raport cu dolarul american, ajungând vineri la 1,2163 dolari, cel mai slab nivel de la 29 iunie 2010.

"Piaţa anticipează o cădere a euro sub pragul 1 euro=1,20 dolari", notează Kathleen Brooks, analist la Forex.com - ceea ce pentru unii experţi nu este neapărat o veste foarte proastă, comentează AFP.

"Pare evident că un euro puternic devalorizat ar putea permite de fapt salvarea lui", susţin specialişti ai băncii americane de afaceri Merrill Lynch.

În opinia respectivilor experţi, o depreciere semnificativă a euro în raport cu dolarul ar permite compensarea unei mari părţi a pierderilor provocate de scăderea competitivităţii unor ţări precum Italia în comparaţie cu SUA, după crearea monedei unice europene.

În principal, devalorizarea euro ar permite consolidarea competitivităţii exporturilor în două din cele mai mari economii ale zonei euro: Germania şi Franţa - şi ceea ce ar fi un veritabil balon de oxigen pentru relansarea economică a ambelor ţări.

O scădere cu 10% a cursului de schimb al monedei europene unice în raport cu alte devize, nu doar cu dolarul, ar însemna de fapt o creştere economică de 0,7 puncte în zona euro.

Această posibilitate nu trebuie însă supraestimată, ţinând cont de faptul că efectele într-o astfel de situaţie se resimt în cel puţin şase luni, a declarat pentru AFP Michel Martinez, economist şef pentru zona euro al Société Générale.

În special, "nu trebuie pierdut din vedere că motivul deprecierii monedei unice, respectiv datoriile, care au determinat majoritatea guvernelor să adopte măsuri de austeritate cu un impact profund negativ asupra creşterii economice", a insistat sursa citată.

China, care a ajutat uniunea monetară după declanşarea crizei, în special prin achiziţionarea de euro pentru diversificarea rezervelor sale valutare, s-ar putea afla în imposibilitatea de a susţine această traiectorie din cauza unei diminuări a exportului chinez în ţări europene şi a încetinirii ritmului de creştere în cea de-a doua economie a planetei.

În concluzie, o depreciere a euro sub 1,15 dolari ar fi temporară, deoarece presiunile asupra monedei americane s-ar putea accentua, înaintea alegerilor prezidenţiale şi în contextul incertitudinii politice şi economice generată de acestea, conchide Kathleen Brooks.AGERPRES

No comments:

Post a Comment