Cursul EURO RON

Euro a atins un nou nivel maxim istoric, vineri, dupa ce Curtea Constitutionala a Romaniei a amanat luarea unei decizii privind referendumul pentru demiterea presedintelui suspendat, Traian Basescu, pana la sfarsitul lunii august.
Banca Nationala a Romaniei a anuntat un curs oficial de 4,6481 lei/euro, vineri, cu 0,83 la suta mai mult decat in ziua precedenta.

Fostul nivel maxim record era de 4,6397 lei/euro.

Pe piata interbancara, inainte de afisarea cursului de referinta al bancii centrale, euro era cotat la nu mai putin de 4,6505 lei/unitate.

Moneda nationala s-a depreciat si in fata dolarului american, cu 1,18 la suta, fata de ziua precedenta, pana la o cotatie de 3,7972 lei/unitate.

Francul elvetian s-a apreciat, la randul sau, de la 3,8355 lei/unitate la 3,8695 lei/unitate.

De asemenea, pretul aurului a urcat de la 193,4869 lei/gram, joi, la 194,7995 lei/gram, vineri.

Joi, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, declarase ca iesirile de capital din luna iulie au avut un impact negativ asupra cursului, insa banca centrala are spatiu de manevra pentru a-l sustine.

Potrivit spuselor sale, iesirile de capital, care au determinat deprecierea masiva a monedei nationale, au drept cauza suprapunerea problemelor legate de criza datoriilor din zona euro peste tensiunile politice interne. De altfel, Isarescu a subliniat faptul ca o detensionare a situatiei politice ar ajuta leul.

Curtea Constitutionala a Romaniei a anuntat, joi, ca urmeaza sa ia o hotarare in cazul referendumului pe data de 12 septembrie. Insa, vineri, presedintele CCR, Augustin Zegrean, a anuntat ca judecatorii se vor reuni in sedinta pe 31 august.

No comments:

Post a Comment